JADALNE I SMACZNE

Ryby spodouste są jadalne, a nawet smaczne, a wobec braku tkanki kostnej nie mają ości. Obecność mocznika w tkankach nie szkodzi jakości mięsa. Mimo to nigdzie nie grają one większej roli w połowach. Jako zwierzęta tworzące końcowe ogniwa łańcuchów pokarmowych są zbyt mało liczne i występują w zbyt wielkim rozproszeniu, by mogły się stać podstawą rybactwa. W pewnym okresie na początku drugiej wojny światowej rozwinęły się w niektórych krajach połowy rekinów gdy przekonano się, że olej wyciśnięty z wątroby tych zwierząt prze­wyższa zawartością witamin oleje pochodzące z innych ryb. Opłacal­ność tych połowów spadła jednak szybko, gdy opanowano produkcję syntetycznej witaminy D. 

Witaj na moim blogu o tematyce hobby! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych artykułów poświęconych rozrywce w czasie wolnym! Zapraszam do regularnego odwiedzania mojego serwisu i aktywnego komentowania!